MICHELIN en Gault&Millau, hoe werkt dat?!?
"Ik snap echt niks van al die sterren en punten!" Dat was wat er gisteren op kantoor bij Eindhovens Rondje door een stagiaire werd geroepen. Maar hoe werkt het nu eigenlijk? We leggen het je uit!
Michelin sterren
De MICHELIN sterren zijn de hoogste erkenningen die inspecteurs van MICHELIN aan restaurants toekennen. Deze sterren wijzen op de beste culinaire ervaringen. Vaak wordt gedacht dat er meer bij komt kijken, maar deze sterren worden uitsluitend toegekend op basis van de kwaliteit van het eten.
- Eén ster: verfijnde keuken
- Twee sterren: uitzonderlijke keuken
- Drie sterren: unieke keuken
De inspecteurs houden geen rekening met de service, het servies of ambiance van een restaurant. Ze worden genoteerd, maar spelen geen doorslaggevende rol bij de beslissing om een restaurant wel of niet te onderscheiden. Ze kijken enkel naar de kwaliteit van de producten, beheersing van kooktechnieken, harmonie van smaken, persoonlijkheid van de keuken en de consistentie van de service gedurende het hele menu en tussen de bezoeken door.
De sterren zijn één jaar geldig en worden jaarlijks opnieuw beoordeeld door anonieme inspecteurs.
Eindhoven en omstreken doet het goed bij MICHELIN en telt meerdere zaken in hun gids:
- * Wiesen, Eindhoven
- * Zarzo, Eindhoven
- * Eden, Valkenswaard
- * De Rozario, Helmond
- * Pikaar, Hilvarenbeek
- * Alma, Oisterwijk
- ** De Treeswijkhoeve, Waalre
- ** De Lindehof, Nuenen
- ** Tribeca, Heeze
Momenteel is er maar één restaurant in Nederland met 3 sterren: De Librije in Zwolle. Deze heeft tevens ook een groene ster.
Groene michelin sterren
De groene ster is in het leven geroepen om duurzaamheid bij restaurants op de kaart te zetten. Deze ster kan aan ieder restaurant dat door de MICHELIN Gids wordt aanbevolen (hierover lees je later meer). Ze hoeven dus niet per se een Bib gourmand of MICHELIN ster te hebben.
De groene ster is een jaarlijkse prijs die duurzame initiatieven onder de aandacht brengt. Deze ster beloont restaurants en chefs die zich inzetten voor ethische en milieuvriendelijke normen. Ze werken samen met leveranciers en producenten die respectvol omgaan met het milieu, vermijden onnodig afval en proberen plastic en andere niet-recyclebare materialen uit hun inkopen te houden.
Bib gourmand
Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants waar je voor een veertigtal euro, drie volwaardige gangen naar keuze kunt eten. Bij deze restaurants kun je in een prijsklasse tussen € en €€ goed eten, met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
Je hoort vaak dat mensen denken dat een Bib Gourmand, een halve ster, betaalbare ster of opstap naar een MICHELIN ster is. Dat is dus niet zo. Deze onderscheidingen zijn volledig verschillend ;-)
Genieten van een Bib Gourmand menu in Eindhoven of omgeving doe je hier:
- Umami, Eindhoven
- La Fleurie, Oirschot
- De Beleving, Sint-Oedenrode
- Promessa, Eersel
- Divino, Hapert
- Alma Bodega, Oisterwijk
Geselecteerde restaurants
Naast de restaurants met een onderscheiding, heeft MICHELIN ook restaurants in de gids opgenomen zonder onderscheiding: de zogeheten 'geselecteerde restaurants'. Deze restaurants zijn aanbevelingen vanuit MICHELIN, maar voldoen (nog) niet aan de punten voor een ster of Bib Gourmand.
Geselecteerde restaurants in en rondom Eindhoven:
- Lucie Cocina, Eindhoven
- Goyvaerts, Eindhoven
- Zuid by Adrian Zarzo, Eindhoven
- VANE, Eindhoven
- Bistro Sophie, Eindhoven
- DOYY
- Mei Wah
- De Luytervelde
- De Reverie
- Le Sable, Veldhoven
- Sabero, Leende
- Nastrium, Helmond
- MOUT & HOUT, Vessem
- Odille, Sint-Oedenrode
- Crijns, Bladel
Gault&millau
Er zijn eigenlijk maar weinig verschillen: Gault&Millau checkt, net als MICHELIN, restaurants en brengen jaarlijks een gids uit. Maar hoe MICHELIN met sterren en vermeldingen werkt, werkt Gault&Millau met een puntensysteem:
- 10-11-12 punten: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
- 13-14 punten: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en origineel
- 15-16 punten: Restaurant of brasserie met een bijzondere keuken
- 17-18 punten: Zeer grote tafel, memorabele herinneringen
- 19-20 punten: De onbetwiste top
Ook hier komt een anonieme inspecteur eten in het restaurant. De garing, smaken, ingrediënten en presentatie worden meegenomen in de beoordeling. Dan het grootste verschil met MICHELIN: de rest er omheen wordt ook meegenomen. Ontvangst, openingstijden, wijn-spijsadviezen & combinaties en de aanwezigheid van de chef, zijn allemaal punten die meespelen. Is dat alles? Nee! Zelfs punten als de stoelen en timing spelen een rol. Hier moet dus ECHT alles kloppen voor die 19-20 punten.